2013. október 1., kedd

Nemes ügy, mely felüdít

José Miguel Sánchez (Yoss) Nemes ügy, mely felüdít novellájához hasonlót kellett írni. Sajnos nem (és azóta sem) volt időm befejezni, de ami késik nem múlik.


Bonjour, bien voyagé? Hogy egy kis biztonsági probléma? De nem itt Ferihegyen… Meg is lepett volna, itt nem veszik olyan szigorúan a dolgot. Végül is ki akarna felrobbantani egy magyar repteret?
Nos, én leszek az idegent vezető, bármi kérdése vagy kérése van, csak bátran, rám mindig számíthat.
Kezdjük egy étteremmel? Egyetértek, kijár a szokásos két órás ebédszünet minden francia turistának. Itt a menü. Nem, franciául nincsen, de majd én fordítok. Hogy mi ez? Levesek. Igen, elég bő a választék, a magyarok úgy eszik a levest, mint maguk a sajtot. Én sem értem. Igen, a csiga legalább bevállalós. Pörkölt? Olyan, mint egy ragu, és spätzlivel tálalják. Hát magyaros, mert paprikás, de ha kétségei lennének, odaírták mellé. Hát persze, hogy szavakat tanulna. Itt van például a köszönöm. Egész ügyes. Jó napot? Jó estét. Nem, nem yo echtit, ott egy é van. Nem jó. Gondoljon a „téton”-ra. Azt mondtam gondoljon, nem pedig azt, hogy nézze. Így máris jobb.
Állatkert? Milyen szarvas fajta? Nem, csodaszarvast nem talál az állatkertben. Tudja, globális felmelegedés, kihaltak. Igen, az oroszok is az éghajlatváltozás miatt tűntek el. Igaza van, a várost valójában csak a turistáknak építették, a magyarok még jurtákban élnek. Itt láthatja ennek a legszebb példáját, Nyugati pályaudvar és tetőszerkezet à la Eiffel, ehhez is a franciákra volt szükségünk. Biztos csak kultúrát próbált becsempészni barbárföldre.
Itt most lemegyünk. Ugyan dehogy, törzsi szokás az aluljárókban alvás, a felnőtté válás folyamatának elengedhetetlen próbatétele. Hallja a dobszót? Ott folyik a sámán-képzés. Ezek a fiatalok már kapcsolatba léphetnek a szellemi világgal, és ha gondolja, megtanulhatja az alapokat, a hozzávalókat olcsón beszerzik magának. Esti szórakozás, romos kocsmák és romkocsma, fontos különbséget tenni. Egyikben rongyos politizálás, másikban pedig a magyar fiatalok párkeresési rituáléját figyelhetjük meg. A „hello cica, hol a gazdid?” mondatot, legalább egyszer el kell sütnie, különben elveszik a varázs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése